Hvordan bygger du en vinkælder?

27 December 2020
Maya Hindsberg

editorial

Har du gået og overvejet at bygge et rum, hvor du kan opbevare din vin? Du behøver langt fra være en erfaren vinsamler eller vinkender, for at kunne få glæde af en vinkælder. Faktisk kan du holde dig til supermarkeder og vinudsalg hos vinhandlere, og stadig få god vin til billige priser. Men det gør det kun endnu vigtigere, at du opbevarer det ordentligt, da du ellers risikerer, at vinen bliver dårlig, og så har du spildt dine penge. Derfor er en vinkælder oplagt at opbevare din vin i, da den er designet til, at temperaturen, lyset og luftfugtigheden er helt perfekt, og så sparer du plads i køleskabet.

Hvordan bygger du en vinkælder?

Hvis du har en kælder i forvejen, som er mere rudimentær, så bør du først og fremmest sikre dig, at kælderen er tør. Det har nemlig ikke kun betydning for din vinopbevaring, men også dit hus generelle velbefindende. Det første du skal gøre, er altså at gennemgå din kælder nøje og fikse eventuelle utætheder. 

Hvis der kommer fugt op igennem gulvet, bør du derudover også undersøge muligheden for at få nedgravet en faskine eller lignende, og så selvfølgelig få støbt et nyt gulv.

Hvad er vigtigt?

Når du er sikker på, at din kælder holder tør, bør du sikre dig, at udluftningen i din vinkælder virker. Det kan du gøre ved at åbne eventuelle vinduer, men du kan også installere en varmepumpe, som kan regulere temperaturen i rummet, og som også sikrer en god luftfugtighed.

Der må nemlig ikke være for fugtigt i vinkælderen, men heller ikke for tør, da begge dele kan ødelægge vin emballagen. Temperaturen skal derudover ligge på et sted mellem 12 og 18 grader. Hvis den er højere, risikerer du, at vinen udvikler sig for hurtigt. Til sidst er det vigtigt, at de ikke bliver ramt af lys. 

More articles