Hvor kommer chili con carne fra?

03 January 2019
Astrid Pedersen

editorial

Når det bliver koldt udenfor, ser mange af os frem til specielle godbidder at varme os på, når vi kommer indenfor. Hvad er bedre på en iskold, sne-fuld dag end en varm kop varm kakao?

Hvis du er heldig, kan der være en anden speciel varm ret der bobler i en stor gryde på komfuret i køkkenet. Mens du snuser ind, opdager du duften af ​​kød, peber og krydderier. Et hurtigt blik i gryden afslører tilstedeværelsen af ​​en tyk suppe eller gryderet, der helt sikkert vil glæde dig – i gryden er der nemlig chili con carne.

Hvis du er fan af chili con carne, ved du, at denne krydrede ret kommer i mange forskellige former. Du vil blive forbløffet over de mange versioner af chili con carne der findes. Fra mild til varmt kan chili con carne have forskellige typer peberfrugter, kød, krydderier og endda bønner eller nudler i nogle versioner af retten.

Men hvor kommer denne krydrede ret fra? Nogle vil sige, at retten formentlig kom ud af, hvordan man kombinerede kød og peber i en velsmagende stuvning for tusinder af år siden.

Myter og høje historier er der mange af, når det kommer til oprindelsen af ​​ chili con carne. For eksempel fortæller en populær historie om en spansk nonne, søster Mary of Agreda, der overnaturligt optrådte for indianere i begyndelsen af ​​1600’erne og vendte tilbage med den første opskrift på chili con carne: chilipeber, hjortekød, løg og tomater.

Den moderne chili con carne (chili med kød), synes at have rødder i det amerikanske vesten, især staten Texas. En gammel legende fastslår, at indvandrere fra Spanien bragte en opskrift på chili con carne med dem, da de bosatte sig i San Antonio i begyndelsen af ​​1700’erne. Historikere ved, at chili var et populært måltid blandt cowboys og pionerer på den vestlige grænse.

I 1880’erne blev chili-stande populære i San Antonio. Kvinder kendt som “chili queens” chili con carne til kunder, og berømmelsen af ​​chili con carne begyndte at sprede sig over hele Amerika. Siden da er chili blevet en populær spise i hele USA, og da folk er begyndt og rejse – har den lækre chili con carne ret også nået vores breddegrader.

More articles