Få en flot tandkrone hos din tandlæge

08 April 2021
Astrid Pedersen

editorial

Har du ødelagt en af dine tænder, og lader den sig ikke længere reparere med cement eller fyldninger? Så kan du overveje at få din tandlæge til at montere en kunstig tandkrone.

Hvad er en kunstig tandkrone?

En kunstig tandkrone er en protese hvis formål det er at erstatte den naturlige tandkrone. Den naturlige krone er den ydre ”skal” på den del af din tand som rager op over tandkødet. Kronen beskytter tandens bløde kerne, også kaldet pulpa, og tandens nerve som sidder i midten af tanden.

Dine tænders kroner er alle dækket af et hårdt materiale som hedder emalje. Når tandens emalje bliver udsat for et syre angreb vil det tære på emaljen, og der kan opstå et hul i tanden. Så kan der sætte sig madrester i hullet, og dette er en sand lækkerbisken for bakterier- og så er det at der opstår betændelse. Denne tilstand kaldes karies, og kommer til udtryk i form af tandpine når betændelsen når ind til tandens nerve.

Tandlægen vil ofte kunne rense hullet op og fjerne betændelsen, og lappe hullet med det der kaldes en fyldning. Men i mange tilfælde står den naturlige tandkrone ikke til at redde. Og så vil denne skulle fjernes.

Den naturlige tandkrone vil, såfremt tandens kerne og rod er intakt, kunne erstattes med en kunstig tandkrone. Når en tandlæge vurderer at en kunstig tandkrone er nødvendig vil han eller hun slibe det der er tilbage af den naturlige tan ned til en kegleformet spids. På denne kan den kunstige tandkrone monteres.

En kunstig tandkrone fremstilles af en tandtekniker efter mål og med en farvetone og en facon som matcher de øvrige tilbageværende tænder. På den måde er der ingen der kan se at du har en kunstig tandkrone.

Hos den århusiansk baserede tandlæge klinik Tandlægerne på Stjernepladsen kan du få monteret en kunstig tandkrone – læs mere på stjerneklinik.dk.

More articles